sâmbătă, 4 august 2012

Stick around. Scaunul este confortabil.

Pam-Pam.
Ai 2234 camere (random rooms). Acum, te invit sa intri in fiecare. Sunt doar 2234.
Dar te rog, nu fi inconstient (sau esti?), intreaba-ma: ale cui camere? ce camere? pentru ce/cine sa intri? sa faci ce in fond?

Yes. It is true.
Sunt 2234 camere intre tine si cel de langa tine. Sunt 2234 usi ce te pot purta in spatii cosmice pe care nici nu ai indraznit sa crezi ca ti le poti imagina. Pentru ca sunt 2234 lucruri pe care ti-ai zis ca nu le-ai face dar intrand ai inceput sa le realizezi(constientizezi?).
Iar pentru ca imi plac analogiile, sa zicem ca te numesti Numbakula, sau.. Fat Frumos, sa zicem ca in camera 1546 este un dinozaur. In cea dinaintea sa, 1545 (?) avem un crocodil. Dinozaurul te poate ucide nemilos, sfintecandu-ti craniul cat ai clipi, crocodilul, de altfe.. el te poate manca, pari o cina delicioasa. Dar tu, Fat Frumos, ai reusit sa invingi crocodilul, asa ca, ai dat peste dinozaur, gigant el. Dar tu scapi, micutul, cu rani, de abia respirand, scapi... iti spui ce dracu cauti tu pe meleagurile acelea si de unde ar aparea dinozauri... probabil vrei sa si renunti.. (desi conform teoriilor sociale, o data ce ai castigat o lupta esti predispus la urmatoarea, nu avem, din pacate, acelasi efect si in cazul unui esec initial). Asadar, ai invins si dinozaurul si toate celelalte creaturi mitice (mistice?). Dar.. avem atatea camere... 2000 si ceva.. nu-i asa ca-s cam multe.. ? Nu-i asa ca deja dupa luptele fantastice si sanctificatoare cu fiintele neantului ai cam obosit, de fapt, incepi sa si imbatranesti, sa zicem ca pe la 1999 camera, te cam saturi... Nu iti mai arde...
Dar stai, nu pleca. Iti aduci aminte Tinerete fara batranete si viata fara de moarte? Iti aduci aminte finalul?
Pana si moartea oboseste sa astepte insa asteapta pana ea insasi isi da suflarea, ultima. Si apoi, de ce trebuia ca printul sa se intoarca? A', da.. intrase pe taramuri necunoscute... in penultima camera, in cea dea 2233. Plus una, ultima.
Inconstientul meu se pare ca a ales numerele cu simbolistica Jungiana (proud). 

Camere, printi, printese, dinozauri, crocodili celesti, necunoscut, imbatranire, moarte.

In relatia cu apropiatii tai, in cate camere esti dispus sa intri, stiind de la inceput ca-s 2234 (greu, greu)?
Si toate acestea pentru a-l cunoaste pe cel de langa tine, pe el, pe ea, pe ei. Doar 2234.
Multe, asa-i...
Si acum ma intrebi apoi de unde si pana unde, si de ce atatea, si apoi, de ce folosesc camerele? Si apoi de ce dinozauri...

Pai sa ne gandim (in paralel)... ia 7 zile, 24 de ore fiecare zi. Doar 7. 
Cu cine pastrezi cel mai des contact, de pilda, zilnic? Si cat vorbesti in fiecare zi cu acea/acele persoana/e?
Sa iti descriu, te suna, suni la randu-ti, intalnesti, esti invitat, inviti, muncesti. iei pauza, fumezi, sau bei un ceai, sau o bere, sau, sau, sau... si aceasta in fiecare zi, contact/interactiune sociala.
Cum faci asta? 
Cum iei telefonul si suni, cum raspunzi: "Buna!", cum saluti, cum iti misti degetele, pana la cel micut, cum iti schimbi privirea, cum buzele creaza zambetul perfect, cum tonalitatea se schimba o data cu simtamintele tale, cum faci gropite in barbie cand te concentrezi, cum inchizii ocii si adormi, cum sforai, cum mananci, cum bei, cum auzi... 
Te-ntrebi? Sau stai, macar cunosti existenta lor..?
Yap, e fascinant. Pentru ca, gici ce? Nu o faci!
Sa mai pun problema si a actiunilor tale? Sa te mai intreb daca le observi (judeci) si pe acelea?
Yap, e fascinant. Pentru ca, gici ce? Nu o faci!

Enfin... eu revin la dinozauri mei mitici.
Ai 7 zile, o zi valoreaza 24 de ore, mai mult sau mai putin.
In 24 de ore tu esti inchis in camera acelei zile, astazi e Sambata. Pana la ora 00:00 va ramane Sambata, nu se va schimba, nici Punctul C nu va indrazni sa miste catusi de putin din axa acestei zile, nici cu luna plina ori fara. Dar va indrazni sa traiasca constant in incinta camerei tale fara ca sa iti dai seama, este Obseravtorul Suprem, siii.
In camera de Sambata tu mergi (alegi deliberat) la munca (ore suplimentare?), iei micul dejun cu prietena ta, mergi acasa, dupa care vrei sa te odihnesti. Astazi ai stat in camera zilei de Sambata, 4 august 2012. Si, stai, nu fi naiv... nu crede ca orice samabata e aceasi camera.

Ai remarcat prezenta vreunui dinozaur? 
Ai remarcat ceva diferit de alta camera (zi)? 
Ai remarcat ceva in aceasta camera in raport cu tine sau la tine? 
Ai remarcat vreo absenta? 
Ai remarcat daca s-a produs vreo schimbare cosmica (extraterestrii au venit sau piramidele transcedentale s-au inaltat cu inca 5 KM?) 

(si apoi, de unde stii tu ca nu s-au inaltat? doar esti inchis in noua ta camera...)
Ceea ce incerc sa iti impartasesc, ajutata de minunatul meu amic, Punctul C, ca involuntar esti inchis si obligat sa mergi din camera in camera, camerele sunt inchise, iar pe usa ai un mare semn de intrebare, nu elucidezi misterul doar de a-l elucida, din incitatie, ci din pacate, pentru ca esti nevoit, ai ales deliberat sa deschizi usa.
Tic-Tac. Pam-Pam.
Timpul te obliga, maine este Duminica, o alta camera. Accepti sau nu?
Tic-tac. Pam-Pam.
Supravietuirea si reproducerea speciei.
Nevoile fundamentale Maslow'iene.
Spiritualitatea.

Tic-Tac, Pam-Pam, uite un dinozaur! 

Ce reprezinta dinozaurul?
Pai daca apare la o certa camera, la un cert moment, oare ce reprezinta? Si nu, nu se aplica Principiul Incertitudinii, stim data/camera exacta.
Dar crocodilul?
Te-ntrebi de cate ori esti pus in fata unei lupte acerbe? 
Sau de cate ori lupti fara sa constientiezi fiecare dram de putere ce se zbate in si din tine? 
Te-ntrebi vreodata de propia ta suprematie (sa nu mai zic surprinzi)?

Doar ti-am demonstrat ca ai putut invinge. 
Ti-am demonstrat ca intr-o zi, in viata ta, plina de camere, se va nazari un dinozaur al neantului, un dinozaur pe care nici umilul (?) Punctul C nu il va putea stapani, ci doar tu insuti. Si va trebui sa lupti, o lupta inimaginabila. Si este intr-o certa camera, cert moment. La mijloc, mai mult sau mai putin.
Te-ai gandit ca dinozaurul meu, este unul inevitabil? 
Te-ai gandit de fapt ca poate exista un dinozaur?

Nu... Nu ai facut asta.
Mergand prin camerele mele Elizee, pana la momentul oportun in care iti trimit lacheul meu fioros, dinozaurul, cat de pregatit te simti?
Te-ai gandit daca trebuie sa fi pregatit pentru un astfel de moment, cutremurator? 
Ca odata, camera ta, va lua proportii sacrale, simobolistice, metafizice si ca toate chinurile tale dinainte cu crocodili, serpi, meduse, inecuri, morti, fericiri euforice, sisfice, ca odata, intr-una din camere se va abate un nor iar din nor va veni cel mai mare dusman al tau si va trebui sa il infrunti?
Ma intreb... Si te intreb.. Care este (*sensul lui)?
Si asteapta, ocoleste sensul, infinitul merge mai departe, invingi, ajungi la penultima camera, cate ai indurat... prin cate ai trecut.. cate ai putut sa traiesti... cate... fascinant.. esti obosit... sunt convinsa.. ultima, ultima, ultima, ultima, ultima. Cum a intrat Fat Frumos in palat ? Si cum l-a asteptat palatul (hm, palatul sau altcineva?)?
Dar daca nu intra si ramanea pe taramaul Elizeelor?
Pai e penultima camera care decide, 2233.
Pe taramul Elizeelor te-ar mai astepta inca... 
121939183819392, camere. :)
Cu inca 17129832930293023, dinozauri, mai mari, sau mai mici.
Si... m... cu inca 12182019239, mistere necunoscute.

Ultima sau toate celelalte? Inainte de a-mi satisface nevoia de cunoastere cu un raspuns, intreaba-te cum a ajuns in cele din urma Fat Frumos sa intre in camerele Elizee pe taramurile Elizee..caci este acelasi motiv pentru care s-a si intors?

in..in..c..o..ns......?
Si geniul apare din negura vietii si iti adreseaza o ultima intrebare:

Poti face in asa fel incat sa apreciezi, remarci, observi si fara constrangerea inconstientei (peretii camerei, inchiderea), urmata intr-un moment mai apropiat sau indepartat (camera 1546) de o puternica si vehmenta vina (dinozaurul) ?

Il poti observa pe cel de langa tine. Dar te poti observa si pe tine.
Il poti iubi pe cel de langa tine. Dar te poti iubi si pe tine.
Nu il poti intelege pe cel de langa tine. Dar nu te poti intelege nici pe tine.

Iar cel de langa tine nu va fi intotdeauna in cele 7 camere concomitent ca tu sa il iubesti. Dar poate fi langa tine, la infinit, fara dinozauri, fara crocodili, fara vina, fara pereti, fara bariere. Poate coexista cu tine. 
In final, te invit sa imbratisezi mai des ideea de stick around, pe langa tine, si pe langa cel de langa tine. Unul se poate lupta cu propriile lui camere, altul poate observa cum celalalt se zbate sa deschida cu viata usa, usa se va deschide caci vointa umana e a dracului de puternica dar va exista intotdeauna cea dea 2233 camera. Pentru unul. Pentru celalalt poate exista... Scaunul Autocritic (da, da, da, am omis sa iti sugerez la inceput sa observi ce-i in fiecare camera, dar m-am gandit ca ti-ai fi dat tu seama cumva/candva). Scaun limitat doar la 4 picioare, plus unul din gaduinta Punctului C. 

Poti alege sa traiesti pe scaun sau pe langa acelasi scaun. (de 2234 ori, nu-i asa ca apasa asa mare constrangere.. si limitare?).

*Alternative, apreciere, autoobservare, autocritica, infinitate.
*2234 camere, un dinozaur, taramuri Elizee, usi, o ultima usa, inconstienta.
ps. "Nu o faci!", inseamna inconstienta care te bareaza sa iti observi propia viata, din cand in cand.