sâmbătă, 11 august 2012

Elegance of rain.

Pam-Pam-Pam.
Ai 3 cutii.
In fiecare se ascund urmatoarele: Aur, Argint, Plumb.
De altfel, se mai pot ascunde Cafea, Parc si Ciocolata.
 ;;)
Stiu ca iti place cafeaua, cu totii o indragim, mai ales in diminetile in care ploua.
Stiu ca iti place de asemenea si ciocolata, intotdeauna-i bine venita dupa ora 1 dimineata.
Si mai stiu de asemenea ca adesea ti-ai dori sa fumezi o tigare sau pur si simplu sa te plimbi prin parcurile bucurestene, nu ai unul favorit ci doar parc; implicit o banca, putina liniste si multi, multi trecatori (vremuri de vara), e momentul acela in care tu esti cel care observa, si iti place.
Mhm. Si stiu ca mai ai nevoie de bani ca sa duci toate cele de mai sus la buna indeplinire.
Asadar.
Desigur, acestea sunt optionalele mele, apoi sunt singurele variante care mi-au trecut prin minte, mie si ploii ce ma insoteste.
Pe de alta parte, mai sus, ai niste alternative mai tentante. 
Oare ce nu poti face cu aurul? De pilda iti poti asigra cafeaua si ciocolata pe cel putin 50 de ani de viata, mai mult, aurul valoreaza intr-atat incat poti chiar cumpara Cismigiul intreg plus apartamentul lui Petre Tutea, e-n apropiere.
Ai argint... m.. argint... este intr-adevar, intr-o cantitate mai redusa, iar elementul in sine nu este la fel de valoros ca si aurul. Insa reprezinta un simbol si el la randu-i.
Si apoi ai plumbul.
Ce ai face cu plumbul?

 - Plumb. Aur. Argint. Cafea. Parc. Ciocolata.

Bun, mai complexez putin tragedia, sa zicem ca ai 3 femei.
Roxana, Alina, Ramona.
Roxana este precum aurul.
Alina este precum argintul.
Ramona este precum plumbul.
(cifra 3 reprezentativa in basme, culturile daco-romane, legende & mituri stravechi)
Asa. 
Roxanei prin paradox ii place ciocolata, ii place cea scumpa si fina, spune ca o face sa se simta pasionala, spune ca e precum un foc ce arde necontenit.
Alinei ii place parcul, spune ca este locul prielnic in care te poti aseza impreuna cu filosofia si metafizica experientiala, este boema. Este aparte, este tandra, precum o muza ce vine si pleaca in meandrele nestirii.
Ramonei in schimb... nu stim daca ii place cafeaua sau nu, nu stim cine este, nu stim ce face, nu o cunoastem pentru ca nu putem. Ea tace. Ea este muta (nu, nu handicapata).

Bun. Acum inchid cutiile si pana la 5 te vei trezi din transa mea utopica.
 1, 2, 3, 4, 5.
Ai uitat tot ce ti-am scris mai sus. Iti arat 3 cutii. Alege.
Iar acum, daca tu esti unul din cei care fie sunt singuri, fie sunt intr-o relatie, fie esti unul din cei care lucreaza pe un salariu decent dar vor mai mult, sau esti unul din celelalte milioane de oameni care intotdeauna au nevoie de "ceva", vei cere una din alegeri pentru ca vei simti nevoia sa alegi. 
Psihologia de cuplu si a familiei iti ofera alternative. Numai una le intruneste pe toate. 

ps* negustorul Shakspeare'ian ?

marți, 7 august 2012

Nu ne mai hotaram sa murim. Dar ne hotaram sa ne luam o viata noua.

Alta decat cea pe care o traim deja.

Apoi, nu ma intreba cum de ar fi posibil..
Sa zicem ca apare Pestisorul meu magic, da, sa spunem, pestisorul micut, m... m... m... verde, da verde, apare Pestisorul meu Verde.
Iar tu... om, fiinta umana, Homo Faber, Homo Ludens, Homo Politicus.
Well, sa zicem... ca ai o viata de roman, Homo Romanus
Stim cu totii ce implica acest risc, considerabil si imanent, din orice punct de vedere. Ca orice roman minunat ce existi, iti doresti mai mult, iti doresti pur si simplu mai mult (iti doresti, da? stii, devenirea..?).
Nu o sa includ variabile ca: varsta, mediu, facultate, educatie, cultura, IQ. 
Mergem pe o varianta empririca, pe care Psihologia noastra, Unicus, aparent, merge de ani buni, doar ca omite esentialul (esenta ?), adeseori, si te rog, nu ma contrazice.
Bun, sa mergem pe ipoteza ca ai doar o sclipire, formata/fondata in schimb prin si cu toate variabilele de mai sus, dar pe care eu am decis a nu le include in calcul. De ce? E mai simplu, lasam liberul arbitru sa aleaga. Constiinta.
Ca homo romanus te-ai format.. cumva (nicicum), la varsta de [..], cu educatia de [...] cu facultatea de [..] imbratisand (sau nu?) cultura de [..], fiind mandru (sau nu :D ?) de bravul tau  IQ [..]. Si tu iti doresti mai mult, dar nu poti (din certe motive). Bun, in cele din urma eu te-am descris nicicum, esti cumva, dar am dat mai sus deja un nume la acest cumva, sclipire
Da, esti special! Si toti ceilalti la randul lor!
Asa ca ma voi adresa la un public larg, cu o infinitate de sclipiri, ca un cer-nserat de vara.
Sunteti speciali, sunteti nicicum.
Asa ca, eu, ca Zeu Omniprezent Omnistient, Omnipotent, si care adesea nu am ce face decat sa imi pun intrebari, imi trimit unul (altul) din aliatii mei preferati, pestisorul meu micut magic verde (avand puteri supranaturale, nu il subestima!), verzisor cel pestisor :D.
 Iar el, micutul iti va descrie urmatoarea strategema dupa care iti va adresa o intrebare (o alta decat a celui auriu, parca l-am trimis si pe el, nu?):

Acesta esti tu. Fii atent, iti voi oferi o a doua viata, o alta pe langa cea pe care o ai acum.
Una din ele este cea din prezent. De Homo Romanus.
Eu iti ofer o a doua viata in afara de aceasta. De Homo Unicus.

Ei, asculta-ma, aceasta viata de homo unicus nu va releva decat ceea ce esti tu cu adevarat, nu te va ajuta decat sa iti explorezi prin orice mijloc fiecare dram de ambitie, de putere, de cunoastere, de placere, de [..], vei putea sa iti permiti sa iti lasi sclipirea sa debordeze, sa o poti hrani constant cu ceea ce stii tu ca a avut nevoie vreme-ndelungata si ca nu ai putut (Punctul C, domnule!), lasand-o astfel in stare latenta, demult uitata. 
Iti ofer sansa de a iti explora la maxim potentialul (te rog, nu imi spune ca nu il cunosti deja).

 Pe de alt parte, in prima viata esti tu homo romanus si nu fi ipocrit. Si mie imi place sa cred ca traiesc intr-o tara frumoasa printre oameni frumosi. Asa si este. Cu riscul de a castiga 7 miloane pe luna, cu riscul de a suporta manageri analfabeti, cu riscul de a se plati taxe la care te inchini in mod sacral, cu riscul de a avea 37 de ani, Invatator si lucrand ca comediant intr-un parc de distractii pentru inca 1 mil in plus. Te rog, sunt un Zeu (statistician, cateodata), te vad in fiecare zi, nu te voi lasa sa te minti. Eu nu te mint pe tine asa ca nu iti permite sa te minti singur. Desi amandurora ne place activitatea de invatator.
Traiesti ca un roman.

Bun. Recapitulez.
A doua viata.
Homo Unicus. Sclipirea. Ai darul.
Pur si simplu:
Ai darul de a fi Profesor Psihopedagog + toate gradele achieved. 
Ai darul de a fi tehnician/programator IT.
Ai darul de a fi Analyst Complience [..].
Ai darul de a fi Chimist Macromolecular.
Ai darul de a fi Inginer Petrolier.
Ai darul de a fi Psiholog + cu dubla specializare in Psihiatrie.
Ai darul de a fi Pictorita de Arta Sacra.
Ai darul de a fi Doctor Neurochirurg si Neurostiinta.
Ai darul de a fi PR-ista.
Ai sclipirea. 
Si nimeni nu poate contesta pentru ca atunci cand vorbesti, stii ce vorbesti. Pentru ca atunci cand esti in spatiul tau, doar tu poti fi cel mai bun, si nu, nu se numeste egocentrism ci to be an alter ego with your Self, Self. Each of us. Remember, ca toti suntem speciali, nicicum egocentristi, cu totii ne-am cladit un spatiu personal, spatiul la fel de special ca noi insine.
Bun, bun, bun.
Lasa-ma sa continui.
Si cum apare pestisourl meu ca printr-o panta boreala in mijlocul vietii tale de homo romanus, el te-ntreaba?
Accepti ?

- Tu: Da, da, da, da, da, da!
- Eu: Fraiere!

Sunt un Zeu curios si siret, nu ti-am mentionat conditia.

*Doar daca. Doar daca. Doar daca, tu tii o viata de alta separata. 
Nu le amesteci, nu le intalnesti, nu le mentionezi, nu le faci cunoscute, nu le combini intr-un fel ori altul, le traiesti dublu.
Ti-ai putea imagina ce ar implica acest aspect?
Inseamna sa iti ascunzi (iar nu mintii) o mana de cealalta mana. Adica sa fii pe complet responsabil ca o mana nu o va intalni sau atinge niciodata dar niciodata pe cealalta. 
Oare iti poti asuma aceasta incomensurabila responsabilitate ? 
Iar in fond, nu crezi ca tocmai responsabilitatea fata de tine insuti nu este cea care te ajuta sa te maturizezi si sa cresti ?

Poti sau nu poti ?

- Tu: .................da... nu... da.... nu..
- Eu: Hai ca iti mai dau putin curaj, cateodata mai sunt si un Zeu empatic, in datile in care nu sunt siret.
Bun.
Uite, ca sa iti mediez confilctul dintre Ego si Superego, iti spun ca mana ta va putea intalni cealalta mana la un anumit punct. la un anumit punct se vor atinge. Adica cand amandoua vor fi suficient de puternice incat sa se atinga, pana atunci, nu!
Adica, conditia ta de homo romanus, madria ta de cetatean, de statut, de rolul tau in aceasta societate, de activitatea ta prestata, de prima ta viata, homo romanus sa fie in deplin echilibru cu homo unicus, darul tau, potentialul, lucrurile pe care le iubesti, demnitatea si increderea. 
Adica, aceste 2 vieti se vor putea atinge doar fiind in echilibru si prin sacrificii. 
Vin cu responsabilitatea fata de tine insuti, de independenta pentru care trebui sa lupti.
Pentru ca la randul lor, mainile, fac parte din corpul pe care l-ai primit, si mai mult de atat, corpul tau alcatuieste mintea pe care ai cladito singur, cu sisteme prin sisteme in sisteme, de valori, convingeri, prejudecati, tipologii, caractere, perceptii, reprezentarii, imaginatie, logica, rationamente deductive/inductive, ei, sectarasele din mijlocul uriaselor sisteme.
Imagineaza-te astfel si vei constata cat de departe poti ajunge. Si eu imi voi imagina daca hm.. as putea sa trimit pestisorul caramiziu sa te tina de picioare :D ?
Bun, bun, bun.
Ti-am prezentat, cele 2 vieti. Ti-am prezentat oferta mea cu avantaje si dezavantaje.
Candidatul ideal se cere a fi responsabil si cu o semnificativa abilitate de istetime. 
Iti ofer bani suficienti incat sa iti sustin prin intermediul acestei second life, darul tau. 
Iti ofer acesti bani. Ca un Zeu darnic ce sunt...
Te accept la interviu ca sunt pe de alta parte si un bun Recruiter, si iti spun avantajele si dezavantajele.
Ca avantaje iti voi oferi ceea ce ti-a trebuit intotdeauna ca sa iti sustii propia sclipre, dar, talent, sclipirea ta pe care eu o vad in tine si ca nu te poti descurca singur.
Daca ti-au trebuit bani sa iti poti explora, practica talentul, ti-i voi da orbeste, din plin, mai mult decat ti-ai inchipui vreodata. Am spus bani ca un tertip, daca ti-a trebuit in schimb sustinere emotionala (si in acest caz viata de homo romanus e o viata plina de bani, si te intreb, ai cui?) in acest caz iti voi aduce in maini printul viselor tale, pe el, daca intr-adevar el este cel de care ai nevoie, pe de alta parte daca ti-a trebuit maturitate ca sa iti constientizezi propia existenta, imi pare rau, te voi ademeni inconstient si involuntar in joc, Constiinta intra deja la erorile standard, la bias-uri.
Dezavantaje.. nu ai absolut nicicun dezavantaj. Decat puterea ta de a trai 2 vieti fara a le amesteca una cu cealalta.

Ce te voi pune sa faci pentru aceste filantropii ale mele, ce vei face tu pentru pestisorul verde?
Nici nu ai idee... nu te voi pune sa omori, nu te voi pune sa furi, nu te voi pune sa vioelzi (complex Oedipian?) nu te voi pune sa iti jefuiesti parintii, nu te voi pune sa minti, nu te voi face sa iti pierzi demnitatea sau mandria, nimic din tot raul pe care ti-l imaginezi, nu te voi pune sa faci trafic de droguri.

....si o voce tumultoasa se aude din cerul-nnorat si vorbeste p-un ton baritonal acaparand glasul suav al pestisorului micut, adica, eu, ZEUL, TE VOI PUNE SA LUPTI CU PROPIUL TAU SISTEM DE CONVINGERI!
;;)

Daca ti-ai spus vreodata ca nu vei merge la mare ca sunt alge, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca te duci si inghiti algele, a nu, nu doar sa le atingi, sunt un Zeu extremist.
Daca ti-ai spus vreodata ca urasti din rasputeri tiganii, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca te duci si intri in cea mai mare Campanie/Asociatie (iar daca nu exista, o infiintezi!) de PROTIGANI, fac cele mai bune lingure din lemn.
Daca ti-ai spus vreodata ca nu iti suporti parul pentru ca ai bucle si niciodata nu sta intr-un fel anume sau ca picioarele tale sunt deformate, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca te vei observa, cel putin 2 ore din timpul tau pretios, nu ai nevoie de oglinda, doar de 2 ore pentru a te observa si a-ti pune jocul de intrebare: Sunt eu urata ? Nu sunt eu urata?
Daca ti-ai spus vreodata ca nu vei face sex oral, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca vei face persoanei tale indragite cat sa aiba multiple orgasme.
Daca ti-ai spus vreodata ca ti se pare indolent ca tanara sa te fardezi intr-un fel anume, strident (foarte). eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca vei face acest lucru de nenumarate ori (voi sti eu cand vei simti si cand nu).
Daca ti-ai spus vreodata ca nu vei mai incerca si alte posibilitati (de gandire sau traire), eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca vei trai si vei gandi in fiecare zi un mod diferit de viata, prin ochii acceptarii de sine si a persoanelor din jur.
Daca ti-ai spus vreodata ca nu ai putea sa stai langa un drogat sau un toxicoman, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca vei fuma un joint cu el.
Daca ti-ai spus vreodata ca urasti prostituatele si ca sistemul tau de valori nu percepe si nu doreste a intelege ori accepta sub o forma ori alta acest fenomen/aspect, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna... decat daca vei ajunge intr-o mica/mare masura sa gusti putin din viata lor.
Daca ti-ai spus vreodata ca nu intelegi de ce nu stii un anume lucru, eu iti descriu posibilitatea mea magica si fascinanta de a trai o viata mai buna.... decat daca vei cauta mama lui de lucru pana il vei rezolva pana la capat si dupa capat si nimeni altcineva in afara de tine.

Ti-am vorbit de responsabilitate (si nu, nu sociala) si de sacrificii. 
Ti-am vorbit de potentialul tau adormit.
Ti-am vorbit de o a doua sansa.
Subliniez din nou, totul vine cu sacrificii
Trebuie sa devii ceea ce poti si ceea ce esti
Dar pentru aceasta trebuie sa(te) sacrifici, si singurul lucru pe care Zeul il cere oamenilor este teatrul de idei pe care fiecare si le creaza in mod deliberat (Sartre, e in spatele meu si imi sopteste cuvinte de seara).
Ti-am oferit din respect Constiinta, ca sa o poti intreba, ti-am oferit Discernamantul. 
Dar tu, ca un om umil, nu te gandesti ca atunci cand iei o alegere nu o iei si obligat/constrans, pentru ca esti si intotdeauna vei fi, doar de tine insuti.
Acum, daca pe viitor, apeland de data aceasta la Constiinta magica, te vei intreba oare merita? 
Inseamna ca ai raspuns cu afirmativ propunerii micutului meu pestisor, iar acesta ti-a garantat ceea ce ti-ai dorit cel mai mult.
Daca lupti sa ai o liniste, el va face in asa fel incat la 60 de ani sa mananci briose cu sotul tau satisfacut din orice punct de vedere, stiind copilul in vacanta in Paris (alege singur scoala, poate va fi nationalist, cine stie).
Daca lupti sa iti explorezi la maxim potentialul si menirea ta, el va face in asa fel incat numele tau sa rasune in in Sinele cui trebuie.
Daca lupti pentru starea ta materiala, iti va da bani cat sa ii duca in spinare si pe viitori tai stra'stra'stranepoti.

*De ce 2 vieti? 
Pentru ca nu poti trai in afara sistemului tau. Iar a trai in sistemul tau inseamna limitare.
*Ce inseamna sacrificiu?
Inseamna atunci cand mergi la munca, te pui seara in pat si te iti spui imi doresc sa fac intr-o zi ceea ce imi place... sa fac Regie si Film/Teatru.. (random ex.)
- Sacrificiul suprem este cand esti nevoit sa speli pe jos ca sa iti poti dori sa faci Regie iar putinele tale resurse (speranta, disperare, resemnare pe alocuri, bani) sunt cele care iti tin in viata dorinta.
Dorinta este cea care da viata sacrificiilor iar sacrificiile sunt a 2 ta viata, pentru ca nu poti spune din mandrie si prejudecata colegilor de facultate ca esti nevoit sa speli pe jos sau sa imparti pliante dar tu in fond stii sa faci un Film 13D. 
Pentru ca observa ce om al pizdii de inteligent esti, cat de puternic crezi ca iti este sistemul de valori? 
Te las pe tine sa raspunzi.

Totul doar cu condititionare mentala. 
Si totul doar ca vad si eu, umilul de Zeu, daca intr-adevar meriti sa meriti sa ajungi unde meriti.